Morunasul iarna

Morunaşul este unul dintre peştii paşnici acivi pe timpul iernii, iar acesta poate fi pescuit în zone cu izvoare subterane ce aduc apă mai caldă sau cu un curent slab. Morunaşul se deplasează în cârduri, adesea în grupuri mari, în căutarea hranei.

LOCALIZARE
Iarna morunaşul preferă locurile cu apă adâncă și curs domol, cu fundul nisipos sau mâlos. Evită locurile cu curenți puternici.


Morunaşul, peşte paşnic activ iarna

Iarna morunașul trebuie căutat la coturile râurilor, în locurile unde albiile se lățesc și apele mai repezi se întâlnesc cu cele mai domoale, la gurile de vărsare sau în zonele mai adânci ale lacurilor.

COMPORTAMENT
În perioada rece morunașul preferă larvele insectelor, moluște mai mici, melci și scoici, raci mici, râme, precum și materii de origine vegetală.

Morunaşul poate fi pescuit cu maximă eficiență, mai ales dacă locul a fost nădit în prealabil.



ECHIPAMENT PENTRU PESCUIT LA MORUNAŞ
- Vargă, preferabil cu inele (bolognesă) de 5-7 m lungime
- Mulineta mică din clasa micro
- Fir monofilament de 0,12 – 0,15 mm
- Plută mică, echilibrată de câteva alice grupate spre forfacul 0,08 – 0,10 mm
- Cârlig subțire cu tija extralungă, nr. 12-16

NADA
La morunaş iarna sunt recomandate pasturi în amestec cu splină de porc tocată ori făină de sânge, la care se adaugă câteva chironomide. Alternativ puteţi pescui cu râme tocate în amestec de pastură aditivată cu făină de sânge.

INFO EXTRA
Morunaşul se mai poate pescui cu echipament ușor cu plumb pe fund sau cu tehnica de pescuit la feeder. Și aici se recomandă o nădire ușoară cu o zi înainte.


Publicat de: AvP 

Niciun comentariu: