Interzis la sturioni



Bulgarii au decis să interzică timp de patru ani pescuitul de sturioni, ameninţaţi cu dispariţia, în Dunăre şi Marea Neagră, a anunţat marţi Ministerul Agriculturii într-un comunicat, citat de AFP.


Sturioni crescuţi în bazine artificiale

Interdicţia, care vizează patru specii de sturioni, a fost impusă pentru a proteja populaţiile acestora şi pentru a alinia legislaţia Bulgariei la interdicţia de 10 ani impusă în 2006 de România, pe celălalt mal al Dunării, a precizat ministerul.

În cazul în care în care un specimen de sturion estepescuit din neatenţie, el trebuie imediat aruncat înapoi în apă, se arată în dispoziţia autorităţilor bulgare.

Interdicţia vizează de asemenea transportul şi vânzarea de sturioni sălbatici, precum şi vânzarea de produse bazate pe acest peşte, în special caviarul. În schimb, sturionii crescuţi în bazine artificiale nu sunt vizaţi de această măsură.

Singurul spaţiu viabil pentru sturioni în Europa se situează astăzi la gurile Dunării, între malurile românesc şi bulgăresc ale fluviului, precum şi în Marea Neagră.

Beluga, pentru care această zonă a Dunării este unul din cele mai importante habitate din lume, este o specie de sturion pe ameninţată cu dispariţia din cauza pescuitului excesiv. Caviarul de beluga se poate vinde cu până la 6.000 de euro kilogramul.

Bulgaria a adoptat în martie 2011 o interdicţie de pescuit pentru un an.
Publicat de: 

Niciun comentariu: