Informare hidrologica



Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in data de 29.02.2012 ora 07.00

a) RAURI
Debitele vor fi in general stationare pe raurile din jumatatea de est a tarii exceptand cursul mijlociu si inferior al Prutului unde au fost in crestere prin propagare.
Debitele au fost in crestere prin propagare si pe cursul inferior al Muresului, iar pe celelalte rauri debitele au fost in scadere.
Debitele se situeaza sub mediile multianuale lunare, cu coeficienti moduli cuprinsi intre 0.30-0.80, mai mici (sub 0.30) pe raurile din bazinele hidrografice: Vedea, Rm. Sarat si Barlad, Ialomitei si izolat Oltului si bazinul superior al Argesului si mai mari (peste 1.00) pe Barzava, Nera, cursul superior al Begai si cursul inferior al Carasului.
Formatiunile de gheata (gheata la maluri, naboi, predominant pod de gheata) s-au mentinut fara modificari importante, exceptand raurile din sudul tarii unde au fost in usoara intensificare..
Se mentine zaporul (aglomerarile de gheturi) format anterior pe Bistrita la s.h. Frumosu si podurile de gheata cu ingramadiri pe Somes la s.h. Rastoci si Crisul Alb la s.h. Gurahont.
Pe sectorul amonte de acumularea Izv. Muntelui sunt aglomerari de gheturi pe o lungime totala de 10.7 km pe urmatoarele sectoare:
- pe sectorul cuprins intre viaduct Poiana Largului pana aval 300 m pod Ruseni, comuna Poiana Teiului, pe o lungime de 6,5 Km, raul prezinta aglomerari de gheturi cu grosimi cuprinse intre 0,2 m si 1.5 m, tronson partial lasat pe mijloc;
- pe sectorul cuprins intre pod Savinesti (com. Poiana Teiului) si aval 900 m pod Vadu Rau, com. Farcasa, pe o lungime de 4.2 Km, raul prezinta aglomerari de gheturi cu grosime cuprinsa intre 0,2 si 1,5 m, alternand cu canal dezghetat cu latimi de la 1 la 4 m pe cca. 40-50% din lungimea sectorului;
- pod Lunca, com. Borca, in amonte 0.7 Km, raul prezinta pod de gheata;
In interval s-a situat peste COTA DE ATENTIE raul Moravita la s.h. Moravita (250+25)-jud. TM – datorita evolutiei formatiunilor de gheata.

b) DUNARE
Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) in intervalul 28.02 – 29.02.2012 a fost de 3150 mc/s, sub media multianuala a lunii februarie (5300 mc/s).
Debitele au fost in stationare la intrarea in tara (sectiunea Bazias), si in crestere pe tot sectorul aval PDF.
Se mentin podurile de gheata formate anterior pe sectorul Calarasi-Isaccea, iar pe sectorul Ceatal Izmail-Tulcea si in Delta se mentin blocajele de gheturi.

Prognoza hidrologica pe rauri si Dunare in intervalul 29.02 – 01.03.2012 ora 06.00

a) RAURI
Debitele vor fi in general in crestere datorita propagarii pe cursul inferior al Muresului si Prutului, stationare pe raurile din jumatatea de est a tarii si in general in scadere pe celelalte rauri.
Formatiunile de gheata se vor mentine fara modificari importante, exceptand raurile din nordul si centrul tarii, unde vor fi in usoara intensificare si extindere.
Se va mentine zaporul format anterior pe raul Bistrita la s.h. Frumosu si podurile de gheata cu ingramadiri pe Somes la s.h. Rastoci si Crisul Alb aval s.h. Gurahont.
Pe sectorul amonte de acumularea Izv. Muntelui se vor mentine aglomerarile de gheturi cu grosimi intre 0,2 – 1,5 m pe o lungime totala de 10.5 km.
Izolat, pe unele rauri mici, ca urmare a dislocarii si ingramadirii formatiunilor de gheata, se pot produce blocaje de gheturi care vor duce la cresteri artificiale insemnate de niveluri, cu atingerea si depasirea COTELOR DE ATENTIE pe unele sectoare de rau, mai ales din sudul, sud-vestul si sud-estul tarii.

b) DUNARE
Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi de 3150 mc/s, sub media multianuala a lunii februarie (5300 mc/s).
Debitele vor fi stationare la intrarea in tara (sectiunea Bazias), in crestere pe sectoarele Gruia-Oltenita si Galati-Tulcea si in scadere pe sectorul Calarasi-Braila.
Se vor mentine podurile de gheata pe sectorul Calarasi-Isaccea, iar pe sectorul Ceatal Izmail-Tulcea si in Delta se vor mentine blocajele de gheturi.

Niciun comentariu: