Firul folosit la pescuitul pe Dunare



Desi tehnologia in fabricarea firului de nylon devine din ce in ce mai performanta, tendinta pescarului de Dunare este de al inlocui cu firul textil. Ce sa spun sunt avantaje si dezavantaje.

Sa le luam pe rand: firul de nylon are avantajul unui pret scazut, are o elasticitate ridicata, se preteaza la toate tipurile de inele de pe lanseta. Ca dezavantaje: uzura la frecare, la razele ultraviolete, elasticitatea mare poate cauza la intepatura in cazul pescuitului pe Dunare. Firul textil are urmatoarele avantaje: rezistenta net superioara la rupere, la uzura, elasticitate practic inexistenta. Dezavantaje: pret ridicat, necesita o lanseta dotata cu inele foarte dure si sa nu mai spunem de chinul ruperii acestuia in cazul unei agataturi. Acuma ramane la latitudinea voastra sa va orientati in alegere.

Despre diametrul firului folosit la pescuitul crapului si somnului si aici vorbim de nylon, cert este ca el, dupa parerea mea, trebuie sa depaseasca in cadrul unui pescuit pe Dunare, diametrul de 0.35mm. De exemplu, eu folosesc un nylon de 0.40mm si consider ca este de ajuns, incadrandu-se bine pe tambur atat ca aranjare cat si ca lungime. Am intalnit si persoane ce dadeau pe Dunare cu fire de .. 0.70mm si sincer acest lucru nu-l mai consider pescuit. Trebuie si ceva adrenalina la un drill, nu siguranta ca acel “cablu” dintre mine si peste, va aduce captura 100% la mal. Curios, am intrebat de ce foloseste acel fir. Raspunsul a fost: “Am pierdut odata un somn mare din cauza firului ce s-a rupt si de atunci nu vreau sa se mai intample asta! “.

Acum nu este cazul sa vorbim de tehnici de pescuit, dar un peste mare se poate scoate si cu un fir de sub 0.70mm.

Ca o concluzie un fir intre 0.35mm – 0.50mm (maxim) se preteaza la un pescuit de crap sau somn pe Dunare, desi un 0.50mm il consider un pic cam exagerat, fiind incomod la aruncare, la asezarea pe tambur precum si in alte situatii, dar sa zicem ca merge (pretabil novici).

Si sa nu uit, un fir bun si nou de 0.35mm face treaba mult mai buna decat un fir de 0.60mm de calitate slaba si mai ales uzat. Asa ca daca mergeti in Delta, echipati-va cu un fir bun si nou.

Un comentariu:

Anonim spunea...

De cand cautam aceasta informatie. Acum m-am dumirit. Se vede ca v-ati documentat inainte.