Dunarea.STIATI CA?




cu o lungime totala de aproximativ 2.850 de kilometri, Dunarea este al doilea fluviu ca lungime din Europa (dupa Volga, Rusia, 3.690 km) si al 29-lea din lume? Avand in vedere ca Volga strabate doar Rusia, tara nemembra UE, Dunarea este cel mai lung fluviu din Uniunea Europeana.

Dunarea este singurul fluviu din Europa care curge de la Vest la Est? Majoritatea apelor curgatoare au un curs Nord-Sud. Un alt rau important cu un curs asemanator din Europa este Raul Po (Italia, 652 km) iar in lume mai exista alte cateva exemple: Yangtze (6.385 km, China, al treilea ca lungime din lume si cel mai mare din Asia) sau Narmada (1.312 km, India).

cu un debit mediu de 7.130 metri cubi pe secunda, Dunarea este al 28-lea fluviu din lume din punct de vedere al debitului? Volga ocupa pozitia 24 (cu 8.080 m cubi/sec) in timp ce lider este Amazonul cu o un impresionant 219.000 m cubi/sec (spre comparatie, urmatorul clasat, Congo, are un debit de 5 ori mai mic: 41.800 m cubi/sec).

frumusetea si caracterul maiestuos al Dunarii au constituit frecvent surse de inspiratie pentru poeti, pictori, muzicieni si alti oameni de cultura? Cea mai cunoscuta creatie culturala dedicata fluviului este “Dunarea albastra” (An der schönen blauen Donau, in original), un vals vienez creat de Johann Strauss Tanarul (sau “al II-lea”) in 1866 care a devenit un imn neoficial al Vienei Imperiale. Alta piesa extrem de cunoscuta dedicata fluviului este “Valurile Dunarii” , un vals compusa de Ion Ivanovici, un compozitor roman, in anul 1889

Dunarea la Cazane - vedere din Serbia

cel mai mare dintre bratele de varsare a Dunarii in Marea Neagra este Chilia? Acesta transporta 63% din apa care se varsa, urmat de Sfantul Gheorghe cu 21% si de Sulina cu 16%. Desi cel mai mic, Sulina este singurul brat navigabil, acesta fiind amenajat pentru navigatie prin lucrari de adancire si drenaj.

Romania gazduieste pe teritoriul sau cea mai mare portiune a Dunarii? 28.9% din lungimea totala se situeaza pe teritoriul tarii noastre. Celelalte 9 tari strabatute de Dunare detin, in ordine: Ungaria – 11.7%, Serbia – 10.3%, Austria – 10.3%, Germania – 7.5%, Slovacia – 5.8%, Bulgaria – 5.2%, Croatia – 4.5%, Ucraina – 3.8% si Moldova – 1.7%.

Dunarea strabate 4 capitale europene? Acestea sunt, in ordine: Viena (Austria), Bratislava (Slovacia), Budapesta (Ungaria) si Belgrad (Serbia).

primul oras prin care trece Dunarea este Tuttlingen (Austria) iar ultimul este Sulina (Romania)? Cel mai mare oras strabatut de Dunare este Budapesta, capitala Ungariei, cu o populatie de peste 1.7 milioane conform ultimelor date demografice iar Sulina este cel mai mic oras strabatut: doar putin peste 4.500 de locuitori.

delta formata la varsarea in Marea Neagra este cea de a doua din Europa ca suprafata, dupa cea a Volgai? Din suprafata de aproximativ 4.152 km², 3.446 km² se afla pe teritoriul Romaniei iar restul in Ucraina.


http://stiati-ca.com

Niciun comentariu: