Pescuit la copca

Pescuitul la copcă pare o aventură frumoasă, derulată după un anume tipar. În realitate însă, pescuitul la copcă este foarte solicitant, cere multă răbdare și rezistență din partea celui care-l practică, dar și o bună cunoaștere și înțelegere a comportamentului peștilor prădător sau pradă.

PESCUIT LA COPCĂ PE LOCURI CUNOSCUTE
Dacă alegem un pescuit la copcă pe un loc frecventat în perioada caldă, de pe mal și/sau din barcă, avem avantajul cunoașterii locului și putem alege să pescuim în zonele în care am avut partide de pescuit reușite.


Pescuitul la copcă este foarte solicitant şi cere multă răbdare și rezistență din partea pescarilor

PESCUIT LA COPCĂ PE LOCURI CUNOSCUTE
În cazul în care nu cunoaștem locul, vom începe prin a fora copcile pe o direcție perpendiculară pe mal, cu scopul de sonda adâncimea apei și prezența pragurilor.

Odată localizat pragul, forăm mai multe copci, fie perpendicular, fie în diagonală pe prag. Astfel, pescuitul la copcă se desfăşoară la adâncimi diferite, căutând să determinăm adâncimea la care sunt cantonați peștii.

ALTE ZONE
Deși, în general, peștii stau iarna în zonele mai adânci, în pescuit nimic nu are valoare de regulă absolută, asa că nu e de mirare dacă vom găsi pești acolo unde ne așteptăm mai puțin. Alte zone deasupra cărora merită să pescuim la copcă sunt cele cu agățături, cocioace, fund tare.

ECHIPAMENT
Lanseta și trusa cu momeli, năluci și accesorii pentru pescuit la copcă sunt necesare, dar nu suficiente. Pe lângă îmbrăcămintea și încălțămintea adecvate, mai avem nevoie de freză sau alt accesoriu de forat, strecurător, haine de schimb, pachetul cu mâncare și termosul cu lichid fierbinte. Este recomandat ca tot acest echipament auxiliar să fie transportat pe o sanie.

Iarna, comportamentul peștilor se schimbă radical, așa că pescarii la copcă trebuie să-și adapteze tehnicile. Iată o scurtă clasificare a speciilor de pești în funcție de nivelul lor de activitate pe timp de iarnă.

Așadar, sunt pești care își mențin un nivel ridicat de activitate iarna – din clasa răpitorilor, bineînțeles –, pești care își încetiniesc metabolismul și pești care aproape intră în hibernare.

Specii active iarna:
- bibanul, știuca, șalăul și mihalțul

Specii slab active iarna:
- babușca, roșioara, obletele pe lacuri și cleanul, scobarul, morunașul, obletele

Specii inactive iarna:
- crapul, carasul

Publicat de: AvP 

Niciun comentariu: