Promovat de ministru dupa ce a fost destituit din functie de premier

     Fostul presedinte al Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura Gheorghe Stefan, demis din aceasta functie, anul trecut, de premierul Emil Boc pentru blocarea accesarii fondurilor europene pentru pescuit, a fost desemnat de noul ministru al Agriculturii sa coordoneze exact activitatea pentru care a fost destituit.
    Ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, l-a numit pe fostul presedinte al Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA) Gheorghe stefan consilier pe probleme de pescuit, atribuindu-i-se ca sarcina de serviciu "coordonarea Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura si a Autoritatii de Management pentru Fondul European de Pescuit, institutii care functioneaza in coordonarea Ministerului Agriculturii". Acelasi Gheorghe stefan a fost demis, in urma cu un an, de premierul Emil Boc, la solicitarea ministrului de atunci al Agriculturii Ilie Sarbu, din functia de presedinte al ANPA. "Am cerut premierului sa-l demita pe presedintele ANPA Gheorghe stefan din cauza intarzierilor in ceea ce priveste aplicarea Programului Operational pentru Pescuit. Conform acestui program, Uniunea Europeana pune la dispozitia Romaniei 307 milioane de euro fonduri structurale nerambursabile, iar presedintele a blocat aceste finantari", a justificat fostul ministru al Agriculturii cererea de demitere a lui Stefan.
  Conform acordului Romaniei cu Uniunea Europeana, accesarea celor 307 milioane de euro de catre pescariile din tara noastra trebuia sa inceapa in iunie 2008. Guvernul Boc a constatat insa, in luna ianuarie 2009, ca procedurile pentru accesarea acestor fonduri nu erau realizate, iar Autoritatea de Management pentru Fonduri Europene de Pescuit, desi exista pe hartie la ANPA, nu functiona. Atunci, premierul l-a demis pe presedintele acestei institutii, Gheorghe stefan, si a dispus ca respectiva unitate de management sa fie organizata in subordinea directa a ministrului Agriculturii. Insa, conform datelor oficiale privind derularea programului european de pescuit, Romania nu a atras pana acum nici un euro din cele 307 milioane cat a pus la dispozitie UE. Stefan va coordona din nou acest domeniu din pozitia de consilier al ministrului Agriculturii. "Ministrul m-a rugat sa ma ocup de coordonarea ANPA si a Autoritatii de Management pentru Fondul European de Pescuit si voi realiza ceea ce le-am promis pescarilor din Delta cand eram presedinte ANPA. Am realizat prima sedinta cu cei care se ocupa de programul de finantare a pescuitului si am certitudinea ca, anul acesta, vor ajunge banii europeni la pescariile din Delta Dunarii", a declarat proaspatul consilier. Atribuirea coordonarii finantarilor europene pentru pescuit lui Gheorghe Stefan a creat nemultumiri la PDL Tulcea. Potrivit unor surse, stefan a devenit, recent, membru al organizatiei PDL Sector 3 dupa ce a demisionat din PNL, iar Silvian Ionescu, presedintele acestei organizatii, l-ar fi propus ministrului Agriculturii pentru presedintia ANPA.

Niciun comentariu: