Mormasca


Mormâşca este în esență un cârlig care are turnat pe tijă un lest de diferite forme și modele. Mormâşca se pescuiește, la copcă, pe verticală, cu larve de libelulă sau viermuși pe cârlig.

ORIGINE
Mormâșca vine din rusescul „mormâș”, care este termenul pentru crustacei de apă dulce, răcușori din genul Gammarus. Așadar, mormâșca nu face decât să imite un astfel de crustaceu în apropierea substratului apei.


Mormâşca poate fi folosită ca atare, dar eficiența sa crește atunci când are în cârlig 2-3 larve de chironomide

Mormâșca este un soi de jig, un cap metalic lipit de cârlig. Capul metalic este găurit pentru prinderea liniei de pescuit. Suspendată în apă, mormâșca are o poziție orizontală, imitând crustaceul mai sus amintit.

FORMA
Forma mormâștilor este extrem de variată, ca și culoarea lor, adaptată zilelor închise sau mai însorite. Similar lingurilor, există mormâști alămite, cuprate, argintate, aurite sau nichelate, unele având două fețe, pentru a face față oricărei situații.

TIPURI ŞI DIMENSIUNI
Există și mormâști vopsite, dar cele cu aspect metalic, tratate anticoroziune, sunt evident mai bune și mai eficiente. Spre deosebire de dandinete, a căror dimensiune variază mult, mormâșca nu depășește 1 cm lungime, adică dimensiunea crustaceului pe care îl imită. În ceea ce privește greutatea lor, aceasta este variată, în funcţie de adâncimi sau curenţii apelor curgătoare.

UTILIZARE
Mormâşca poate fi folosită ca atare, dar eficiența sa crește atunci când are în cârlig 2-3 larve de chironomide. Jucarea sa se face pe substrat sau în apropierea acestuia, întrucât răcușorii pe care îi imită trăiesc în substrat nisipos sau prundos, unde se hrănesc cu detritus (resturi vegetale).


Forma mormâștilor este extrem de variată, ca și culoarea lor, adaptată zilelor închise sau mai însorite.

SPECII VIZATE
Dacă dandineta este rezervată șalăilor, știucilor și bibanilor mai răsăriți, la mormâșcă gama de specii crește mult, practic vizând toate speciile de peşti care se hrănesc sub gheață.

Avantaj:
Versatilitatea. Mormâşca, datorită dimensiunilor sale, poate fi folosită pe post de nălucă la pescuitul bibanului la copcă sau așezată pe linie cu flotor (pluta) în pescuitul la copcă a peștilor pașnici.

Dezavantaj:
Greutatea relativ mică, în cazul în care pescuim în zone cu curent.

Greutate:
1– 2,5 grame



Publicat de: AvP 

Niciun comentariu: