Momeli de iarna

Cele mai prinzătoare momeli de iarna sunt larvele de Chironomide (libelulele), viermișorii de carne, carii, sângele, măduva de bovină, ficatul de pasăre feliat subțire. Pescuitul cu momeală vie de origine animală este răspunsul firesc la cerințele și nevoile peștilor (prădător sau pradă) iarna.

LARVELE DE CHIRONOMIDE (LIBELULELE)
Sunt cele mai utilizate și productive momeli de iarnă, pe orice tip de apă, inclusiv după îngheț, la copcă. Se disting foarte ușor datorită culorii de un roșu intens.


Larve de "libelule" necesită atenție mare la așezarea în cârlig, altfel riscăm să le sfâșiem.

Au corpul subțire, de 3-4 cm lungime. Sunt o sursă de hrană naturală, ce se găsește în mâlul bălților sau al râurilor, apreciată de toți peștii pașnici și nu numai, foarte bogată în proteine. Larvele de libelulă se găsesc și în mâlul de pe fundul bălților puțin adânci.

COLECTARE
Se trece cu o sită pe deasupra mâlului, luând puțin și din acesta. Apoi se strecoară și se clătește în apă până când în sită rămân numai larvele de libelulă. Se recomandă adăugarea de larve și în nada pe care o folosim, pentru un plus de atractivitate.

PĂSTRARE
Larvele de libelule se păstrează în cutii de momeală, la temperaturi joase, de 4-5 grade Celsius. Trebuie evitată înghețarea libelulelor și se recomandă folosirea în stare vie.

SPECII VIZATE
Toate speciile de peștii activi iarna

Avantaj:
Sunt de departe cea mai bună momeală de iarnă. Încorporate în nadă au efect de atracție foarte mare.

Dezavantaj:
Fiind subțiri și cu corp extrem de fragil, necesită atenție mare la așezarea în cârlig, altfel riscăm să le sfâșiem. Cer atenție la păstrare.

VIERMUȘII DE CARNE
Sunt momeli apreciate pe tot parcursul anului, atât pe râu, cât și pe baltă, la toate speciile de pește pașnic sau la clean și biban. Foarte bogați în proteine, viermușii se folosesc și
ca momeală în cârlig, dar și ca nadă.


Viermușii, momelă de iarnă foarte eficientă, randament maxim având ceicolorați în roșu (pinky)

PĂSTRARE
Viermușii se păstrează în cutii de momeală, la temperaturi de maxim 4-5 grade Celsius, feriți de îngheț. Ca momeală, pe cârlig, se recomandă folosirea lor doar vii.

SPECII VIZATE
Viermușii sunt momeli de iarnă care vizează toate speciile de pești pașnici, iar dintre răpitori putem enumăra cleanul și bibanul

Avantaj:
Viermușul este o momelă de iarnă foarte eficientă, randament maxim având cei de mici dimensiuni colorați în roșu (pinky). Sunt momeli care rezistă mult în cârlig și se pot folosi ușor ca nadă, utilizând un coșuleț de nădit cu capac.

Dezavantaj:
Nu sunt la fel de productive ca și larvele de libelulă. Cer atenție la păstrare.

CARIILE DE LEMN
Sunt larvele unor insecte care se instalează sub scoarța diferitelor specii de arbori. În funcție de specie, au dimensiuni diferite. Fiind momeli foarte bogate în proteine, sunt apreciate de pești, dar necesită mult timp pentru recoltare. Se folosesc mai mult pe râu, ca momeală de cârlig.

SPECII VIZATE
Sunt momeli care vizează toate speciile de pești de talie mare activi pe timpul iernii

Avantaj:
Sunt o sursă de hrană naturală bogată în proteine, căutată inclusiv de biban, clean sau păstrăv. Din cauza dimensiunilor mari, pot fi folosite și ca momeală de selecție.

Dezavantaj:
Sunt momeli greu de procurat, iar dimensiunea ceva mai mare le face neatractive pentru speciile de talie mică.

SÂNGELE
Se folosește ca aditiv în nade, atât sub formă proaspătă, cât și deshidratat (făină de sânge). Sângele se poate folosi ca momeală doar dacă îl tăiați în cubulețe mici, imediat după procesul de coagulare. Este un aditiv cu atracție garantată, apreciat atât în pescuitul pe râu, cât și pe baltă.

DOZAJ
Se recomandă o doză de 40 – 50 de grame la un kg de nadă uscată.

SPECII VIZATE
Clean și morunaș

Avantaj:
Incredibil rol de atractant și sursă de hrană.

Dezavantaj:
Utilizat în cantități prea mari are efect negativ, stricând locul pentru o perioadă de timp.

MĂDUVA DE BOVINE
Este o momeală de iarnă extrem de apreciată de clean, dar și alte specii o consumă cu plăcere. Din cauza dimensiunilor, se adresează mai mult peștilor de talie mare.

SPECII VIZATE
Momelă care vizează toate speciile de talie mare active pe timpul iernii

Avantaj:
Se poate utiliza fără nădire auxiliară, având și rol de atractant.

Dezavantaj:
Greu de procurat și dimensiune mare, ceea ce o recomandă doar pentru pești de talie mai mare.

FICATUL DE PĂSĂRELE FELIAT SUBȚIRE ȘI SPLINA SE PORC
Pot fi folosite atât ca momeală de cârlig, cât și ca aditiv în nadă. Deși cleanul se arată cel mai interesat de aceste momeli, și peștii pașnici sunt atrași de aceste momeli, mai ales pe râuri.

SPECII VIZATE
Momeli excelente pentru pescuitul la clean iarna, dar apreciate și de peștii pașnici activi în sezonul rece.

Avantaj:
Au efect de atracție foarte mare dacă le folosim ca aditiv în proporție de 5–10% din nadă. Ficatul tăiat în cubulețe mici pe cârlig dă rezultate bune la toate speciile de pește pașnic.

Dezavantaj:
Folosit în exces, duce la un efect secundar de alungare și nu de atracție, așa că grijă la dozaj.

Publicat de: AvP 

Niciun comentariu: