SNAGOVUL CLUJENILOR VA DEVENI STAŢIUNE TURISTICĂ DE INTERES LOCAL




click pe poza pentru galerie
FOTO (1)

Satul Câmpeneşti este cunoscut pentru vilele construite de notabilităţile ­clujene. Totodată el este o destinaţie turistică apreciată mai ales de pescari.



Judeţul Cluj s-ar putea îmbogăţi cu o nouă staţiune turistică. Asfel, déjà unul dintre cele mai cunoscute locuri de agrement din acest judeţ, satul Câmpeneşti din comuna Apahida, ar putea deveni cea mai nouă staţiune turistică din Transilvania. În aceste condiţii, localitatea apahideană ar reprezenta şi un potenţial loc e afaceri pentru investitori.

În prezent, satul Câmpeneşti este cunoscut pentru lacurile sale de pescuit, iar aici şi-au construit câteva case de vacanţă câteva personalităţi publice clujene în frunte cu primarul arestat al Clujului, Sorin Apostu. Pentru a putea obţine statutul de staţiune, autorităţile locale vor extinde şi moderniza liniile de curent electric. În prezent, doar câteva cabane din zonă, mai recent construite, nu sunt conectate la reţeaua de alimentare cu energie electrică, conform primarului comunei Apahida, Ionel Fărcaş. De asemenea, admi­nistraţia locală a investit, în ultimii ani, fonduri consistente pentru modernizarea drumului de acces în satul de vacanţă, dar şi pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare. În plus, compania privată CPL Concordia, care a obţinut concesiunea reţelei de gaz din Apahida, a ­investit suma de două milioane de lei pentru a putea aprovi­ziona cu gaz metan satele comunei Apahida, inclusiv Câm­peneşti.

Pârtie de schi lângă satul de vacanţă

Pe viitor, însă, localitatea va beneficia şi de o pârtie de schi. "O astfel de investiţie ar asigura un flux important de turişti şi în timpul sezonului rece şi ar spori atractivitatea zonei pentru cei care ar dori să construiască unităţi de cazare ori de alimen­taţie publică", a declarat primarul Apahidei, Ionel Fărcaş. Pe de altă parte, faptul că zona Câmpe­neşti va deveni staţiune turistică nu ar schimba prea mult satul clujean, pentru că oricum există acolo multe case de vacanţă, iar Câmpeneştiul era cunoscut mai ales pentru aceste clădiri. "Dacă zona Câmpeneşti ar deveni staţiune, ar însemna că realitatea juridică s-ar suprapune peste realitatea faptică. Acum, în realitate, dacă luăm în calcul casele de vacanţă din Câmpeneşti, satul este unul de vacanţă în adevăratul sens al cuvântului", a declarat Mihaela Burcea, expert în domeniul turismului. Lacul din Câmpeneşti ar urma să fie rezervat pentru agreement, pentru că aici ar putea fi amenajată o bază pentru sporturile nautice, care ar putea fi folosită inclusiv de echipa naţională de caiac-canoe, potrivit www.clujtoday.ro.

Zonă agreată de pescari

În prezent, zona Câmpeneşti cunoaşte mai ales un turism sezonier. Practic, în fiecare an, zeci de mii de pescari, al căror număr depăşeşte de câteva ori populaţia întregii comune, vin pentru a pescui pe renumitele lacuri piscicole. În acest context, după ce Câmpeneşti va obţine statutul de staţiune, pe malul lacului de agrement, ar putea fi amenajat şi un restaurant cu specific pescăresc, care ar putea valorifica producţia locală de peşte.

În eventualitatea în care Câm­pe­neştiul va obţine statutul de staţiune, acest sat va putea beneficia de o serii de linii de finanţare destinate acestui sector de activitate, inclusiv de bani pentru promovarea comunităţii şi de includerea prezentării şi a unor reprezentanţi viitoarei staţiuni Câmpeneşti în delegaţiile României care participă la cele mai importante târguri de turism din lume. Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului spun că obţinerea statutului de staţiune ar fi un atu şi pentru obţinerea unor finan­ţări din fonduri europene.


Care sunt paşii de făcut

Ei au mai explicat că, dacă investiţiile pornite de administraţia locală a comunei Apahida vor fi duse la bun sfârşit, există posibilitatea ca localitatea Câmpeneşti să obţină relativ repede statutul de staţiune de interes local. Iar în eventualitatea în care planurile legate de dezvoltarea localităţii, precum intenţia unor investitori privaţi de a amenaja un teren de golf în Câmpeneşti, se vor concretiza în viitorul previzibil, această localitate ar posibilitatea de a deveni inclusiv staţiune de interes naţional.

Niciun comentariu: