Pescuit iarna la copca

În pescuitul şalăului la copcă cea mai eficientă abordare este pescuitul cu peştişor viu. Ocazional, în funcţie de apetitul peştilor şi confortul termic oferit de structurile în jurul cărora sunt cantonaţi, salăii pot fi pescuiţi şi lanăluci artificiale.

COPORTAMENT
Pe timpul iernii șalăul caută de regulă zone cu configurație similară celor pe care stă cantonat și în perioada caldă, însă situate la adâncime mai mare. Acolo temperatura apei este mai ridicată și mai constantă.


Laurentiu Andronic cu un şalău pescuit la copcă

LOCALIZARE
Alegerea locului de pescuit la şalău iarna presupune o cunoaștere foarte bună a zonei sau multă muncă de sondare. Și la șalău se pescuiește mai mult cu momeală vie și simultan la mai multe copci, ca la știucă.

FORAREA COPCILOR
Forăm pentru început un rând de copci deasupra locului vizat. În momentul în care avem prima prezentare înseamnă că știm și adâncimea la care vânează șalăii. După aceea, forăm rapid în lateral alte câteva copci, în care punem monturile.



LANSETE
Model de copcă de 50 – 70 cm, ceva mai puternic, preferabil din fibră de sticlă plină sau compozit. Se pot utiliza și lansetele folosite de regulă în pescuitul cu linguri oscilante, de 2,1 m și putere de aruncare de 10 – 30 grame.

MULINETE
Cele din clasa 2500 folosite în pescuitul cu năluci.

FIRE
Pentru ca marginile copcilor pot fi foarte ascuţite recomandăm folosirea firelor rezistente la abraziune, preferabil monofilament de 0,2 – 0,24 mm.

NĂLUCI
Dandinete, voblere pentru pescuit pe verticală, cicade, silicoane sau minipilkere.

TEHNICĂ
Iarna șalăul este extrem de apatic și se poate pescui cu succes doar cu peștisor viu. Dacă ne hotărâm însă să-l pescuim cu năluci, atunci trebuie să o facem prin pompaje scurte, liniare sau în dinte de fierăstrău.

Recuperarea se face cu viteză mică și controlând în permanență viteza de coborâre a nălucii. Stopări de 1-5 secunde între pompaje, în care năluca rămâne suspendată deasupra substratului.



Bibanul la copca

Bibanul, peşte răpitor foarte activ iarna, face deliciul majoritatii pescarilor de răpitori care preferă să iasă lapescuit în anotimpul rece.

COMPORTAMENTUL BIBANULUI
Trăind în grupuri mari, ierarhizate, bibanul prezintă un comportament concurențial de hrănire deosebit de puternic. Practic, bibanul atacă tot ce tremură și mișcă în apă, fiind capabil să-și urmărească prada până la epuizare.


Biban pescuit la dandineta

LOCALIZAREA
Localizarea bibanului se face greu, uneori fiind nevoie de zeci de copci în gheață. Dacă alegem un loc pe care pescuim frecvent în perioada caldă de pe mal și/sau din barcă, avem avantajul cunoașterii locului.

În cazul în care nu cunoaștem locul, vom începe prin a fora gheața pe o direcție perpendiculră pe mal, cu scopul de a sonda adâncimea apei și prezența pragurilor.

FORAREA COPCILOR
Odată localizat pragul, forăm mai multe copci, fie perpendicular, fie în diagonală pe prag, și încercăm să pescuim la adâncimi diferite, căutând să determinăm adâncimea la care sunt cantonați peștii.

ECHIPAMENT PENTRU PESCUITUL BIBANULUI LA COPCĂ
- Lansetă de copcă ori lansetă din clasa UL sau L de 1,8 m, folosită de obicei la pescuitul bibanului.
- Mulinetă din clasa 1000.
- Fir monofilament de 0,12 – 0,14 mm.

NĂLUCI DE PESCUIT LA BIBAN LA COPCĂ
- Mormâște sau dandinete de mici dimensiuni, garnisite pe cârlige cu larve de “libelulă” (opțional).
- Voblere pentru pescuitul pe verticală și cicade, gruburi sau shaduri armate pe jiguri de mici dimensiuni. La fel de bine bibanul răspunde și la pescuitul cu larve, viermuși sau alte momeli naturale.

Publicat de: AvP pe 30 Ian 2012

Niciun comentariu: