Fibra de sticla - cat am cautat informatii.... sper sa ajute

   Cand m-am hotarat sa construiesc barca am tot cautat documentatie dar foarte greu am gasit cate ceva, acum pun acest articol in speranta ca voi usura munca celor interesati:Prezentul articol stabileşte condiţiile tehnice de execuţie şi de calitate pentru confecţionarea ambarcatiunilor de agrement realizate prin procedeul laminării manuale din răşini poliesterice armate cu fibră de sticlă (r.p.a.f.s.). 


Confecţiile din rasini posiesterice armate cu fibra de sticla (r.p.a.f.s). pot substitui reperele din materiale clasice datorită următoarelor caracteristici de bază:

     greutate mică în raport cu metalele;

     rezistenţe fizico-mecanice remarcabile faţă de materialele plastice;Folosirea r.p.a.f.s. face posibilă realizarea unor repere unicate, serii mici sau mijlocii la preţuri accesibile.
Domeniul de temperatură în care se pot utiliza confecţiile din r.p.a.f.s. este în general, -30grC la +60grC; de la caz la caz însă acest interval se poate extinde.

1.2. DURATA DE UTILIZARE NORMALĂ

Durata de utilizare normală a unei ambarcatiuni, poate varia între 5 şi 10 ani, în condiţiile respectării prevederilor prezentului standard de firmă.

1.3. GARANŢIE DE MEDIU ÎNCONJURĂTOR

Toate reperele din r.p.a.f.s. au o bună rezistenţă la acţiunea agenţilor atmosferici. Valorile rezistenţei chimice faţă de agresivitatea mediului pot fi sensibil îmbunătăţite prin alegerea adecvată a tipului de răşină poliesterică utilizată si a respectarii tehnologiei de executie.
1.4. CONDIŢII TEHNICE DE CALITATE.


MATERIALE

Materialele utilizate în realizarea manuală a ambarcatiunilor de agrement realizate prin procedeul laminării manuale din răşini poliesterice armate cu fibră de sticlă (r.p.a.f.s.), trebuie să corespundă condiţiilor de calitate impuse de standardele şi normele în vigoare.

1.5 CARACTERISTICI FIZICE, CHIMICE, MECANICE.

Caracteristicile fizice, chimice şi mecanice variază la produsele din r.p.a.f.s. realizate manual în funcţie de mai mulţi factori, ca:
tipul fibrei de sticlă folosită ca element de armare;
structura (succesiunea straturilor de armare) stratificatului;
tipul răşinii poliesterice folosit;
folosirea diverselor ingrediente de impregnare (în scopul conferirii unor proprietaţi mai deosebite).


2. Pregatirea pentru executia pieselor

Ambarcatiunile de agrement din r.p.a.f.s. se obţin prin laminare manuală (procedeu prin contact) de straturi succesive de fibră de sticlă impregnate cu răşină poliesterică, sau cu masina combinata de tocat si aplicat fibra (polispray), pe matrite.

Pentru prima turnare, suprafata matritei se pregateste astfel:
<ol>[*]Întâi aplicaţi ceară de demulare în straturi subţiri şi netede folosind un burete. Lucraţi ceara în cercuri mici. Lustruiţi imediat, ca ceara să nu se usuce, folosind hârtie specială sau finet. Schimbaţi-le frecvent. Ceruirea trebuie făcută în 4-5 straturi cu interval de minim trei ore între, pentru uscarea fiecărui strat. Ultimul strat de ceară trebuie lăsat la uscat cel puţin 12 ore.[*]Următorul pas este aplicarea stratului de demulant lichid, adica alcool polivinilic. Materialul trebuie să fie saturat cu alcool polivinilic şi apoi stors cu atenţie. Stratul se aplică prin spălarea suprafeţei cu o cârpă udă, prin mişcări ample astfel încât să se formeze un strat subţire. Pentru celelalte turnari, pregatirea matritei consta doar in spalarea, uscarea si apoi aplicarea alcoolului polivinilic.[*]Dupa ce se usuca demulantul lichid, se poate trece la aplicarea gelcoatului pe matrita.

</ol>

3. Aplicarea gelcoatului pe matrita

Cel mai recomandat gelcoat pentru executia ambarcatiunile de agrement din r.p.a.f.s., este gelcoatul izoftalic cu neopentilglicol; acesta are o duritate foarte buna, luciu deosebit, rezistenta mare la conditii marine si nu absoarbe apa. Uzual, se foloseste pigmentat alb.

Gelcoatul este gata de utilizare după ce se adaugă procentul corespunzător de intaritor (peroxid de metil etil cetonă).

Se recomandă citirea cu atenţie a instructiunilor de utilizare înainte de începerea lucrului. Aplicarea gelcoatului se poate face in doua feluri:

manual, cu o pensula cu par lung si moale;
spray, cu un pistol special.
In ambele situatii, gelcoatul trebuie dat uniform, fara scurgeri, cu o grosime de circa 0,35 mm.

Nota: un strat mai gros de 0,5 mm provoacă deformări, fisuri sau aspect necorespunzător, iar o grosime mai mică de 0,3 mm provoacă lipsa strălucirii, fisuri şi observarea fibrei de sticlă.
Lăsaţi stratul de gelcoat să gelifieze (contact lipiciosfără transfer de material), circa 30 min.

3.1. Întărirea gelcoatului

Se recomandă controlarea timpului de gel, înainte de utilizare. Acesta poate suporta variaţii în funcţie de temperatura din atelier, umiditatea din atmosferă, valabilitatea gelcoatului, tipul de peroxid organic folosit; o scădere a temperaturii în atelier va cauza o creştere a timpului de gel, deci si o creştere a durităţii Barcol mai lentă. Temperatura recomandată este de 20-25 grC.

Nu utilizaţi mai mult de 3% catalizator; va apărea contracţie suplimentară.
Nu folosiţi mai puţin de 1,2% catalizator; va cauza slaba polimerizare.

3.2. Sfaturi / Puncte cheie

Gelcoatul trebuie amestecat înainte de utilizare (10 minute pentru 24 ore). O amestecare excesivă va provoca scăderea vâscozităţii, mărind riscul de curgere şi formarea porozităţilor.

Gelcoatul va fi amestecat în adâncime şi la suprafaţă, evitând turbulenţele.
Nu amestecaţi niciodată gelcoatul folosind aer comprimat. Această metodă nu este eficace şi prezintă riscul inglobarii aerului in masa gelcoatului, ceea ce duce formarea de bule de aer la suprafata piesei (porozitati).
Nu adăugaţi nimic altceva în gelcoat în afară de peroxid de metil etil cetonă în procentul necesar.

3.3. Precauţii

Utilizarea gelcoatului are ca scop obţinerea unei suprafeţe rezistente, lucioase şi durabile.

Operatorul trebuie să urmărească şi să controleze strict procedurile de aplicare. Greşelile nu apar decât după demulare şi sunt cauzate de nerespectarea normelor de utilizare:

asiguraţi-vă că ustensilele de lucru sunt în stare bună de utilizare.
după câteve zile de neutilizare, gelcoatul pare foarte vâscos. Se recomandă a fi amestecat (o dată pe zi). O amestecare slabă este inutilă, chiar cu efecte negative (porozităţi, curgeri,....).
întotdeauna închideţi recipientul de gelcoat. Nerespectarea acestei reguli duce la pierderea de stiren şi deci şi la poluare.
la aplicarea unui strat, acoperiţi întreaga suprafaţă în interval de 5 min. Suprapunerea straturilor provoacă o reticulare heterogenă a filmului, cauzând nereguli (urme, etc.).
fiţi sigur că peroxidul organic s-a încorporat omogen în gelcoat. Nerespectarea acestui lucru duce la apariţia problemelor de întărire ce se manifestă prin vizibilitatea fibrelor, autodemulare, etc..
nu depăşiţi niciodată procentul de catalizator indicat, prezenţa acestuia în exces va duce la plastifierea gelcoatului după polimerizare.
verificaţi grosimea gelcoatului umed aplicat. O grosime insuficientă înseamnă vizibilitatea fibrelor de sticlă, deformare după întărire şi apariţia fisurilor.
proiectaţi un strat de gelcoat de aprox. 0,35 mm pe o placă de sticlă. Verificaţi prezenţa sau absenţa porozităţilor. Acest test se recomandă înainte de proiecţia (aplicarea) gelcoatului pe matrită.
în timpul proiecţiei, evitaţi mişcări bruşte, acest lucru putând provoca discontinuităţi în aplicare.
nu aplicaţi niciodată gelcoat pe alcool polivinilic umed (întărire incompletă).
controlaţi umiditatea.
utilizaţi gelcoatul catalizat în perioada de utilizare.

4. Laminarea

Primul strat de ranforsare constă întrun strat de stratimat de 300 g/mg, pudră. Trebuie aplicat după ce stratul de gelcoat s-a întărit (intre 30 min. si o ora, dar nu mai mult).
Folosiţi o răşină poliesterică tixotropizata de uz general, cu adaosul recomandat de intaritor. Nu amestecaţi mai multă răşină decât puteţi folosi întro perioadă de 20 min.
Aplicaţi răşina peste gelcoat-ul întărit prin spray-ere sau cu o pensulă, sau un roller din piele de miel. Trebuie aplicat un strat gros şi neted, dacă se poate dublu în greutate faţă de ranfort. Primul strat de fibra se umectează cu răşină şi trebuie presat astfel încât să urmeze conturul modelului fără straturi duble, cute sau zgârieturi.
Aşteptaţi cam 2 min şi lăsaţi fibra de sticlă să se impregneze, înainte să începeţi laminarea cu un roller de metal pentru o impregnare totală, forţând astfel aerul să iasă. Folosiţi o pensulă densă pentru locurile înguste (greu accesibile) sau pentru colţuri. Impregnarea primului strat trebuie făcută cu mare atenţie pentru a evita formarea bulelor de aer.
Dacă stratul de rasina poliesterica de după gelcoat nu este suficient pentru a acoperi complet suprafata fibrei, se mai aplică răşină pe suprafaţa matului, dar se recomandă evitarea acestui lucru deoarece aerul poate pătrunde uşor în suprafaţă şi este mai greu de eliminat.
Nu încercaţi să obţineţi un conţinut ridicat de fibră de sticlă din primul strat, ci realizaţi o laminare netedă, fără bule de aer.
Pentru colţurile ascuţite sau marginile matriţei, puteţi aplica fibre de roving (fire) bine impregnate, înainte de aplicarea matului.
După ce primul strat este complet impregnat, se trece la stratul al doilea. Când laminatul este încă umed, marginile trebuiesc nivelate cu un cuţit ascuţit. Repetaţi pentru fiecare strat. Astfel, nu va trebui să nivelaţi marginile matriţei cu discul abraziv.
Verificaţi cu atenţie laminatul ca să nu aibe bule de aer. Se impune din nou atenţie în special pentru colţuri şi margini. De asemenea, rolati sau îndepărtaţi prin tăiere orice proieminenţă, astfel încât suprafaţa să fie complet pregătită pentru aplicarea stratului următor.
Treceti apoi la urmatoarele trei straturi, doar că aici veţi folosi stratimat de 450 g/mg. Îmbinarea între bucăţile de stratimat din acest strat şi din cele următoare trebuie făcută cu o suprapunere de 50 mm.
Pentru a-i conferi piesei o rezistenta sporita, trebuie aplicat si un strat de tesatura de 500 g/mg.

Ultimul strat va fi de stratimat de 300 g/mg.
Astfel, piesa va avea o grosime totala de aprox. 5,5 mm, si va avea urmatoarea structura:
gelcoat,
un mat de 300 g/mg,
trei straturi de mat 450 g/mg,
un strat de tesatura de 500 g/mg,
un strat de mat 300 g/mg,
(0,35 + 0,6 + 0,9 + 0,9 + 0,9 + 1 + 0,6 = 5,25 mm)

Lăsaţi suprafaţa laminată să se usuce în matrita o zi sau două dupa care se poate decofra.

5. Debavurarea se face cu polizorul

Toate canturile rezultate din tăiere sau polizare, trebuie să aibe aplicat prin pensulare un strat de răşină pentru acoperirea capetelor de fibră de sticlă.

Articol realizat de sc Polydis srl


Un comentariu:

Horia Marinescu spunea...

excelent articol! multumesc