Taparinele descrise de producator, daca tot este vremea lor


taparinele in general , pot fi folosite la pescuitul mai multor specii de peste. Ca si practica diferenta dintre ele consta in folosirea diverselor marimi de carlige , culori ale mustelor destinate fiecarei specii in parte.

Acum 2 ani am fost la pescuit la scrumbie , la Pristol- Mehedinti. Intrucat erau poate mii de pescari in zona , din 3 in 3 metri , greu am gasit si eu un locsor. De la ora 7 pana la ora 12 am agatzat 25 de taparine care bineinteles ca am scos doar bucati din ele .. cate 1 carlig...doua..3...aici de vina au fost si structurile de sub apa , dar si calitatea firelor folosite de catre producatori. Cum explica cineva ca o taparina ajunge sa coste si 1 leu...doi ... in europa sau dragonu rosu ? e clar ptr oricine are 1 gram de creier ca sunt facute la norma din cele mai ieftine materiale posibile. Acelasi lucru , din pacate, e valabil si pentru cele " de firma " , cum sunt cele de la Mustad sau Lineaeffe. Intr-adevar , s-au remarcat ca fiind cele mai prinzatoare modele aflate in comert , ulterior vanzatorii ridicand pretul acestora catre 10 RON . Asta nu dovedeste calitata materialelor din ele , deoarece , spuneam mai sus , in cateva ore am reusit sa rup la foc automat 25 bucati. De aici a plecat si ambitia de a mi le face singur , folosind materiale bune. Prietenii m-au incurajat si ei , am cautat , ne-am documentat si am inceput treaba. Toata lumea se uita dupa Sabiki ... sa fie sabiki ... fratilor , Sabiki nu este un brand producator... sabiki sunt toate in traducere , sabiki inseamna SIR de muste , adica taparina cum ii spunem noi.

Iata ca acum , dupa 2 ani de munca , ne laudam cu taparine de f buna calitate , lucrate manual , folosind fire care s-au dovedit f bune la pescuitul pe dunare la avat sau salau , carlige f tari si bine ascutite. Pana in momentul in care Mustadul si-a mutat productia in china , foloseam cu incredere carligele lor insa acum sunt destul de proaste , mai ales la varf , raportat la pretul de 0,4...0,45 ron/buc . La pretul acesta prefer un Goldstar sau VMC . Intrucat despre VMC nu sunt prea multe de spus , deoarece se stie despre calitatea f buna a produselor , am ramas f surprins de calitatea carligelor produse de Goldstar , si nu numai eu ci f multi pescari cu care am discutat. Ca tot vb aici de carlige , cati dintre pescari stiu sa le incerce la varf sa vada daca isi pastreaza varful sau daca inteapa bine ? Multi le incearca pe piele , sa vada daca agatza bine...f bine , e ok , dar nu e d ajuns .. vedeti si la unghie daca inteapa :d si nu glumesc. Multi pesti au gura carlilaginoasa si e important acest aspect ( ca si scrumbia ) . Personal , cand vreau sa cumpar un nr mai mare de carlige , aleg 15..20 din ele si le verific folosind o bucata de lemn de esenta tare. Le infig de 4..5 ori in lemn , apoi vad daca mai agatza pielea sau unghia. Cele care trec testul inseamna ca sunt ok . Cam asta despre carligele de taparina ...
Referitor la carligele de musca .. exista f multe variante pe piata . Nu am lucrat chiar cu toate sa-mi pot da o parere , dar preferatele mele au fost cele de la Mustad Signature , Daiichi . Intrucat 80 % din materiale pentru muste , taparine le comand pe sit-uri din afara tarii , de curand am achizitionat niste carlige din Polonia , produse de firma japoneza Wizard . Pentru numerele 16--22 dau clasa din orice pozitie la Mustad sau Daiichi. In general , carligele de musca e bine sa fie cat mai bine ascutite iar sarma sa fie cat mai subtire. Bineinteles ca pentru streamere avem nevoie de carlige mai tari , implicit cu sarma mai groasa.


FIRELE folosite la taparine si pescuitul cu taparine :
- la taparinele de scrumbie - multi se lauda cu folosirea firelor invizibile in apa - fluorocarbon - in primul rand de unde stiti ca este intr-adevar fluorocarbon ? asa cum spun si alti comercianti la televizoare 10000 de detalii , cum poti verifica ca este intr-adevar asa? astea sunt doar chestii comerciale, care sa le creasca artificial pretul si atractivitatea in fata clientului . Am pescuit la scobar ... cu fir normal , transparent , de 0,18 mm . La un momentdat manca f slab si prudent .. am schimbat batzul si am luat unul pe a carui mulineta aveam 25 m de daiwa fluorocarbon ... invizibil in apa..smecherii .. puse la descrierea lui p net .. de unde draq , ca scobaru tot firav a mancat, deci n-am simtit nici o imbunatatire. Acelasi lucru la stiuk ... dadeam cu strune normale de kevlar...era acolo , urmarea naluca si nu punea gura.. o vedea struna , am zis , hai sa pun struna de fluorocaron , special ptr stiuk .. sufletu , acelasi comportament ...ca sa aflu mai tarziu ca cucoana era in perioada de schimbare a dintilor si..nu era activa. Din punctul meu de vedere , astea-s povesti comerciale si atat. Poate altii sa ma contrazica , eu o spun din punctul meu si exp mea .

Sa revin la taparinele de scrumbie .. personal , la conf taparinei folosesc si anul acesta firul EnergoTeam Power Spin 0,30 / 0,25 mm , un fir care anul trecut mi s-a parut excelent . La scrumbie anul trecut , am avut o taparina cu 12 carlige/culori pentru test , sa vad la ce culori pune gura , Bineinteles ca din atata sumedenie de carlige , la un momentdat unu s-a prins intr-un prag , ceva. Am tras in toate partile sa o dezagatz, nimic. Apoi satul de incercari, am luat-o in sus pe mal cu ea tragand drept , ptr a se rupe de undeva.. de unde .. ca nu s-a rupt de nici un fel. In cele din urma , a cedat nodul carligului , acesta iesind din nod. Nu e tragic ca am pierdut unul , dupa atata tensionare a firului , ci e bine ca am recuperat restul de 11. P molineta era acelasi fir , de 0,25 mm. Tot cu firul asta , dar de 0,20 am pescuit toata toamna la avat. Se stie ca la avat trebuie mono , transparent , intrucat daca este colorat sau textil , avatul alearga dupa naluca dar nu o ataca. Avati mai mari de 5 kg n-am luat , dar aia care au fost , n-au miscat in front , folosind firul mai sus enuntat.

Referitor la firul folosit la pescuit , in mod normal la scrumbie- folosesc firul textil , de 0,15 ...0,19 mm . Pana acum am folosit Power Pro green Moss 15 lbs . Are vreo 3 ani dar si acum e bun . Prb e ca am tot ciuntit din el si mai am decat vreo 80 m , asa ca tre sa-l schimb . In general , scrumbia mananca departe de mal si ai nevoie de minim 120 m sa ajungi la ea, asta daca nu ai barca sa dai direct in curentul apei din barca. Acum mi-am comandat tot de la Power Pro , ultima lor aparitie - Super slick 8 , aqua green , 0,19 -270 m care sper sa fie cel putin la fel de bun. Daca pescuieti de pe mal , trebuie sa atingi distante mari si trebuie sa simti ce e la celalalt capat al firului. De aceea prefer textilul. Taparina trebuie fie jucata p fundul apei , cand bancurile stau jos , in general la amiaza , fie intre ape , cand stau mai mult sus bancurile , seara si dimineata .
Recuperarea liniei nu se face in viteza cum fac multi ci trebuie jucata , ca si cand in capat am avea un twister , pentru eficienta maxima , cu pompaje scurte dar cat mai ferme.
- la taparinele de oblete, clean , rosioara - folosesc tot fire transparente , de 0,14 mm dar cu rezistenta mare- Energoteam Specialist CARP , UN FIR EXTRAORDINAR sau Jaxon Crocodile . Firul folosit pe molineta este acelasi , nu mai gros de 0,18 mm . Taparinele astea se pescuiesc in general la suprafata apei si sunt formate din cateva muste artificiale plus buldo . Buldo este elementul din capatul taparinei , care are o anumita greutate pentru a ajuta la aruncare dar care defapt este plutitor incat permite evolutia liniei si a taparinei pe suprafata . Pestii confunda mustele noastre cu cele naturale , cu gazele sau diferitele insecte si isi manifesta interesul pentru ele atacandu-le. Astfel , se pot face partide frumoase atat la oblete cat si clean, rosioara , pastrav si chiar avat mai mic , pana in 1kg . De cate ori , in serile de vara nu ati vazut pestii iesind la suprafata dupa tantari si alte goange ? Ce-ar fi daca acelea ar fi cele facute de noi ?
- la taparinele de biban , folosesc aceleasi fire ca la scrumbie . Pe molineta prefer de asemenea textilul , ceva mai subtire. Taparina de biban se pescuieste pe verticala ( recomandat ) , deci are si ea in capat un plumb de 10..25 g , functie de curent , fiind jucata catre fundul apei sau intre ape f energic.

FAPTUL CA NISTE FIRE SUNT MAI DE CALITATE DECAT ALTELE , NU SPUNE CA SUNT IMBATABILE. LA UN MOMENTDAT , ORICE FIR DIN LUME VA CEDA INTR-O AGATATURA SERIAOASA .

Culorile recomandate fiecarei specii in parte - intr-un post viitor .

Pana atunci , va pot recomanda vizualizarea unor filmulete pentru delectare ( putinele ce-i adevarat ) facute in 2011 la pescuitul cu taparine, atat la scrumbie cat si oblete sau alte specii . Le gasiti grupate in scetiunea Galerie Foto /Video , accesand linkul de mai jos :

http://taparine-scrumbie.blogspot.com/p/galerie-foto.html

Niciun comentariu: