Informare hidrologica



Situatia hidrologica pe râuri si Dunare în data de 23.05.2012 ora 07.00


a) RÂURI
Debitele au fost în crestere datorita precipitatiilor cazute si propagarii pe râurile din Crisana, Banat, din bazinele Jiu, Olt mijlociu si inferior, bazinele superioare ale Vedei, Argesului, Ialomitei, Buzaului, Trotusului si Muresului si datorita propagarii pe cursul inferior al Barladului.
Pe celelalte râuri debitele au fost în scadere usoara, exceptând Prutul mijlociu si inferior unde au fost stationare.
Debitele se situeaza sub mediile multianuale lunare, cu coeficienti moduli cuprinsi între 0.40-0.90, mai mari (peste 1.00) pe cursurile inferioare ale Crasnei si Barcaului, cursurile inferioare ale Crisului Alb si Crisului Repede, pe cursul superior si mijlociu al Timisului, pe Bârzava, Gilort, bazinul Argesului inferior, bazinul Ialomitei si pe Bârlad.
În interval s-au situat peste COTELE DE ATENTIE raurile la statiile hidrometrice: Doftana-Tesila (70+40)-jud. PH si Slanic-Varbilau (140+10)-jud.PH.
Se situeaza peste COTA DE INUNDATIE râul Teleajen la s.h. Moara Domneasca (450+33)-jud.PH.

b) DUNARE
Debitul la intrarea în tara (sectiunea Bazias) în intervalul 22.05 – 23.05.2012 a fost de 6600 mc/s, sub media multianuala a lunii mai (7250 mc/s).
Debitele au fost stationare la intrarea în tara (sectiunea Bazias), în scadere pe sectorul Gruia-Calafat si în crestere pe sectorul Bechet-Tulcea.

Prognoza hidrologica pe râuri si Dunare în intervalul 23.05 – 24.05.2012 ora 06.00

a) RÂURI
Debitele vor fi în scadere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timis, Bârzava, Moravita, Caras, Nera, Jiu, Vedea, bazinul inferior al Muresului, bazinele superioare si mijlocii ale Argesului si Ialomitei, unde vor fi în crestere datorita precipitatiilor prevazute si propagarii si numai datorita propagarii pe cursurile inferioare ale râurilor: Bistrita, Bârlad si Jijia .
Pe râurile din bazinele hidrografice Crisuri si bazinele superioare Viseu, Iza, Somes, Somesul Mic, Mures si Aries debitele vor fi stationare.
Cresteri mai importante de niveluri si debite, chiar cu depasirea COTELOR DE ATENTIE, sunt posibile pe unele rauri din Banat, Oltenia, vestul Munteniei si Carpatii Meridionali datorita precipitatiilor cu caracter de aversa prognozate.
Intra în vigoare Avertizarea hidrologica nr. 10 din 21.05.2012.

b) DUNARE
Debitul la intrarea în tara (sectiunea Bazias) va fi stationar (6600 mc/s).
Aval Portile de Fier, debitele vor fi în scadere usoara pe sectorul Gruia-Bechet si în crestere pe sectorul Corabia-Tulcea.

Data adaugarii 2012-05-23

Niciun comentariu: