intodeauna inoata spre amonte
PESCUITUL LA CRAP
Crapi
Primavara cand apele incep sa se incalzeasca crapulincepe sa misune in cautarea hranei. In apele mari, cu inertie termica mare crapii se aduna in golfuri sau alte zone cu apa mai mica ce se incalzeste mai usor.
Vara pe canicula si pe o apa calda crapul se retrage la apa adinca sau in cazul apelor curgatoare pe albia apei cautand ape mai oxigenate. In cazul baltilor cu izvoare in mod sigur ii veti gasi in apropierea acestora. Nu refuza nici umbra unui cocioc plutitor cu apa de 2-3 m sub el.
Toamna cand incepe sa se raceasca apa crapul da intr-o foame ceva de speriat, mananca tot ce prinde sa adune grasimea necesara trecerii iernii. Unii spun ca e cea mai buna perioada septembrie-noiembrie pentru pescuitul crapilor capitali. Cu cat inainteaza mai mult spre iarna crapul aduna mai multa grasime deci si mai multe kilograme.
Iarna odata cu inversarea straturilor de apa crapul se retrage la locurile de iernare, in general gropi cu fund malos si isi reduc activitatea si hranirea la limita supravietuirii.
Crapul se hraneste scurmand fundul apei pana la o adancime de 20 de centimetri. Meniul de baza este format din larve, viermi, scoici, plante etc. dar exemplarele mari, probabil din cauza necesarului mare de proteine, mai degusta si pestisori, broaste acestea sunt particularitati sau raci. In mod normal un crap consuma zilnic o cantitate de hrana egala cu dublul greutatii sale. Incercati sa va inchipuiti cate larve trebuie sa manance un crap de 20-25 de kg intr-o zi si ce efort trebuie sa depuna pt a aduna aceste larve, nu mai bine prinde el doi-trei baboi ca palma si gata masa? Asta se intampla in general in apela fara scoici. Tenul se hraneste in primul an de viata cu plancton vegetal apoi trece la treburi mai consistente cum ar fi diferite ierburi, tulpini si rizomi de papura, castane de apa etc apoi mai spre batranete la chestii si mai consistente: pestisori, scoici, broaste.In aprilie - mai are loc reproducerea crapului. In acest timp, crapii se aduna in cirduri mari, se apropie de maluri si isi depun icrele, lipindu-le de ierburi. In timpul pontei se lovesc intre ei cu burta spre a usura eliberarea produselor genitale, fapt care a atras momentului pontei si numele popular de “bataie”. O femela depune cam 140000 de icre pe fiecare KG din greutatea ei; icrele masoara 1,3-1,5 mm diametru. Depunerea are loc in mai multe rastimpuri, dar in mod obisnuit in orele diminetii, pe vegetatia submersa. Durata incubatiei este de 4-6 zile la o temperatura de 20 GRD; larvele ce eclozeaza au o lingime de 4,5-5,5 mm. Dupa ecloziune aceste larve stau imobile pe vegetatie; dupa resorbtia sacului vitelin, ele incep sa inoate activ, hranindu-se cu zooplancton.
Ce influenta are vremea
Daca poti intelege cum afecteaza vremea comportamentul crapului, atunci sa-i prinzi poate deveni mult mai usor. Puterea si directia vantului, presiunea atmosferica si temperaturile lacului si aerului sunt criteriile cele mai importante.Acestea determina atat locatia crapului in lac cat si dorinta lui de a se hrani. Oricum, depinde foarte mult de perioada anului in care ne aflam, pentru ca pe vreme rece si temperaturi ale apei scazute, crapul nu este asa de inclinat sa respecte „regulile” pe care le-am scris pentru noi insine privind influentele vremii.
Vantul
In mare parte a anului, un vant proaspat sau inviorator incurajeaza de obicei crapul sa se hraneasca si, pe cele mai multe lacuri, este destul de probabil ca ei se vor misca in directia in care bate vantul,pe cand iarna,miscarea lor va fi spre tarmul adapostit de vantul rece.Ei s-ar putea de asemenea misca spre parte mai ferita a insulelor, barierelor si platourilor sa profite de apa mai proaspata si mai oxigenata a lacului adusa de briza invioratoare.Un vant puternic are doua efecte principale asupra lacului. In primul rand imbogateste apa prin turbulentele valurilor ce se sparg de mal, incarcand apa cu un plus de oxigen.Acest lucru la randul lui creste rata metabolica a crapului, facandu-l cel mai probabil sa se hraneasca.In al doilea rand, actiunea valului misca fundul/patul lacului iar nevertebratele si alte tipuri de mancare naturala sunt desprinse din malul adanc. Apa devine mai colorata, si aceasta decolorare, impreuna cu mirosul mancarii „rascolite” va incuraja de asemenea crapul sa se hraneasca.
Temperatura
In lunile de vara temperaturile apei pot depasi 20C. Crapul este perfect in stare sa tolereze aceste temperaturi mai mari, dar apa mai calda este mai putin capabila sa sustina niveluri inalte de oxigen saturat.De aceea, crapul tinde sa fie mai putin activ, preferand sa stea ascuns intre plante si pietre pana cand trece caldura zilei si temperatura apei va scade usor odata cu venirea intunericului.Acesta este deseori motivul pentru care pescuitul la crap este mai bun noaptea in timpul lunilor celor mai calde ale verii.In timpul iernii s-ar putea ca perioadele cele mai bune de hranire sa fie in jurul pranzului pana la doua dupa-amiaza , cand si cea mai slaba cantitate de raze scolare ar putea avea un efect pozitiv asupra temperaturii apei , dandu-le crapilor un impuls de a se hrani.Crapul deseori va frecventa portiunile de apa mai calde din lac.Daca ati inotat vreodata in apa proaspata in timpul lunilor de vara ati observat cu siguranta ca unele zone dintr-un lac pot fi disctinctiv mai reci sau mai clade decat altele. Acest lucru e mai probabil sa se intample in ape mai adanci decat in cele mai putin adanci pentru ca temperaturile diferite sunt cauzate de actiunea vantului care creeaza curenti de adancime in directia opusa directiei spre care bate vantul.
Presiunea atmosferica
Aceasta are un puternic efect asupra directiei si puterii vantului si asupra temperaturilor apei si aerului. In general vorbind,vanturile usoare si cerul albastru deschis si senin inseamna ca presiunea e ridicata.Acest lucru e bun daca vreti sa va bronzati si sa aveti o zi frumoasa de lenevit, dar presiunea ridicata si pescuitul bun de crap rareori se potrivesc, mai ales vara.Pe de alta parte, perioade prelungite de presiune ridicata in timpul iernii duc deseori la inghetul lacului, si este probabil ca crapul sa se hraneasca inaintea inghetului.
CRAPUL IARNA
Pescuitul crapului pe timp de iarna s-a dovedit a fi cea mai grea incercare pentru pescarii de crap!
Care este secretul reusitei cand pescuim la crap pe temperaturi de sub 10 grade Celsius? Probabil nimeni nu stie cu siguranta insa putem sa incercam sa gasim cateva aspecte care vor face iesirile la pescuit din timpul iernii mai profitabile.
Pentru ca se apropie primavara multi pescari de crap vor iesi poate la prima partida a anului, asta daca nu au fost deja. Primul lucru de care trebuie sa tinem seama este ca, desi temperaturile sunt in crestere, crapii tind sa frecventeze aceleasi locuri din timpul iernii (metabolismul lor fiind mult incetinit, nu iti permit luxul de a se aventura prea departe). Cautati locurile in care stiti sau banuiti ca au stationat in timpul iernii (folositi-va de imaginatie cat si de sfaturile celorlalti pescari cu privinta la gropile existente pe fundul apei). Practic, crapul alege cel mai calduros loc cu putinta pe care il intalneste, fie ca este pe fundul apei, fie ca este intre ape.
In privinta momelilor folosite la pescuitul crapului pe timpul rece toti pescarii sunt de acord ca trebuiesc folosite momeli cu valori energetice ridicate sau nada si/sau momeala special conceputa pentru temperaturi scazute (Trigga Ice se pare ca da rezultate). Pescarii mai batrani spun ca exista o anumita distanta pe care crapul se incumeta sa o parcurga in momentul in care simte nada. Asadar, nu ar strica sa nimeriti intr-o raza de maxim 50 de metri de un crap. Hrana naturala este si ea indicata in aceasta perioda; au fost prinsi crapi la scoica, rama, viermusi, larve, etc.
Evitati nada sau momelile pe baza de uleiuri. Daca in timpul verii aceastea dau cele mai bune rezultate (datorita faptului ca se disperseza in apa), iarna o sa va dea cele mai mari batai de cap (uleiurile la temperaturi scazute au tendinta sa se solidifice).Perioada cea mai buna pentru pescuitul crapului pe vreme rece este in jurul pranzului, intr-un fus oras de trei ore (11-14 ; 12-15). Diminetile sunt foarte bune pentru nadit si pentru analizarea baltii.
Pentru pescarii ce folosesc mai multe undite (ideal ar fi doua) se foloseseste o undita in locurile in care vara nici nu ne-am fi gandit sa pescuim. Aceste locuri, rar vizitate de pescari in timpul verii, sunt suficient de linistite de crap pe timpul iernii. Cea de-a doua undita se foloseste in diverse locuri, nefiind lasata mai mult de 30 de minute.
ATENTIE la momentele in care musca! Daca pana acum ati fost obisnuiti cu trasaturi energice si cu fir fugind, pe vreme rece asteptati-va la muscaturi timide, incercari repetate si chiar fuga de la locul cu pricina. De cele mai multe ori nu veti putea sesiza la indicator (senzor,varf sau bambina) ci doar la fir. Fiti cu ochii pe undite!
Curiozitati din lumea crapului
Crapul (Cyprinus carpio) este un peste teleostean din familia ciprinidelor. Inotatoarele sunt actionate de muschi, iar pestele este acoperit cu mucus si solzi. Traieste pana la 30 de ani, uneori si mai mult. Crapul atinge maturitatea sexuala la varsta de 2-5 ani si se inmulteste in lunile mai-iunie. Puietul se hraneste la inceput cu zooplancton, iar mai apoi, cand atinge 1,8 cm lungime, cu nevertebrate de fund (hrana principala a unui crap adult).In dependenta de rasa si de conditiile mediului ambiant, crapii de un an cantaresc in medie 15-150 g, cei de doi ani 150-1000 g, cei de trei ani 350-2000 g. Carnea de crap este gustoasa si are o valoare nutritiva inalta.In tara noastra crapul traieste in general in ape de campie, in lacuri de acumulare, in Dunare, Delta Dunarii, in anumite rauri cu ape domoale. Crapul este un peste de talie mare, greutatea medie a unui adult fiind de 11.5 kg; exemplarele cele mai mari pot depasi 40 kg (au o rata de crestere de 1.4 kg/an) si pot trai peste 40 de ani.Reproducerea crapilor are loc in aprilie-mai cand o “crapoaica” matura poate avea o cantitate de icre de pana la 23 % din masa sa neta. Perioada de depunere a icrelor este deosebit de grea pentru femelele crap. La depunerea icrelor, crapii masculi lovesc cu putere femela in abdomen ajutand la expulzarea icrelor. Loviturile repetate si deosebit de puternice pot provoca uneori moartea femelelor tinere. Icrele sunt depuse pe vegetatia submersa, de regula in mai multe sedinte. Acestea sunt fecundate de masculi prin stropire cu lapti.In tara noastra se intalnesc mai multe specii de crap.
1. Crapul comun – denumit si crap romanesc. Se aseamana cu carasul, avand corpul acoperit in intregime cu solzi. In cazul exemplarelor de pana la 1 kg, tinerii pescari deseori pot confunda cele doua specii de pesti, respectiv crapul si carasul. Spre deosebire de caras, el prezinta la baza gurii doua mustati tactile iar spatele este curbat, intr-o masura mai mica sau mai mare. Culoarea este brun – argintie, cu nuante in functie si de particularitatile mediului in care traieste (lacuri, rauri, Dunare, Delta). Este una dintre speciile cele mai spectaculoase si ravnite de catre pescari. Exemplarele mari sunt foarte frumoase, robuste si energice, luptand cu indarjire atunci cand sunt capturate, in timpul drilului. Aceasta specie de crap este cea mai raspandita in tara noastra.Exemplarele salbatice (crapul salbatic), care traiesc in lacuri neamenajate, Dunare sau Delta se deosebesc prin forma lor usor alungita, fusiforma. Acestia mai poarta numele si de crapi sui.
Crapul romanesc (comun) are o alimentatie variata, in functie de sezon. Primavara si toamna acestia prefera hrana de origine animala spre deosebire de anotimpul verii cand se orienteaza catre hrana de natura vegetala.. Iarna acestia se retrag spre straturile de fund ale apei reducandu-si activitatea la minim. In acest sezon mananca rar, hrana preferata fiind in special larvele (viermusi, libelule).
2. Crapul oglinda – se caracterizeaza prin lipsa solzilor de pe cea mai mare parte a suprafetei corpului. Exceptie fac zonele de contur si linia mediana pe care sunt dispuse randuri de solzi, rari si mari. Crapul oglinda are culoare brun-galbuie, cu nuante determinate si de mediul in care acestia traiesc. Exemplarele batrane ajung la greutati impresionante, de peste 30 kg. In tara noastra acest crap mai este cunoscut si sub denumirea de crap Salonta. Modul de hranire si comportamentul sau sunt similare cu cele ale crapului comun.
Record mondial
Recordul mondial absolut la crap se numeste Scar – “cicatrice”, un crap oglinda de 44,905 kg prins de pescarul englez Ambrose Smith in lacul Le Greviere, Dijon, Franta. Numele crapului vine de la dunga asemanatoare unei cicatrice pe care o are pe o parte a corpului. Pestele a muscat la boilies cu aroma de peste si fructe, iar drilul a durat circa 20 de minute. Vechiul record mondial ce data din ianuarie 2010 cantarea cu 2,267 kg mai putin si apartinea tot unui englez, Martin “Lucky” Locke, care prinsese tot un crap oglinda, tot in Franta.Recordul mondial la crap comun este super exemplar de 88 lb 7oz (40.11 kg). Acesta a fost prins in Germania de catre Markus Pelzer, un pescar extrem de experimentat in carpfishing. A fost prins pe un loc situat la aproximativ 50 metri de mal, loc pe care Markus il nadise cu 2,5kg de boilies de 12mm produse de compania sa. La carlig a avut un boilies cu un pop-up de Tutti Frutti. Nu putea fi alt peste decat Mary, regina lacului.
Surse: www.wikipedia.org, www.crapmania.ro http://fishing.myforum.ro
9 comentarii:
Nu prea te pricepi la aranjare in pagina...
Pai daca are imf precise...aranjarea nu pre conteaza....desi ar arata mai bn daca ar fi ordonat
inca nu erau postate filmarile subacvatice cu crapi
VINE OMUL SI FACE CEVA SI SE GASESC DOI CARE DESTEPTI NEVOIE MARE VOI UNDE ATI SCRIS SAU ATI POSTAT CEVA SA VEDEM DE CE SANTETI IN STARE
cu ce program ai pus textul si video
interesant
Va rog sa-mi spuneti si mie de unde as putea obtine niste icre de crap proaspete, nepreparate. e-mail pstanef@yahoo.com
pai si acum cred ca crapul este plin de icre
pai si acum cred ca crapul este plin de icre
Trimiteți un comentariu